Mikroalgler Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın Yapacağı Deneylerde de Test Edilecek
Mikroalgler Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın Yapacağı Deneylerde de Test Edilecek
MAKÜ’lü bilim insanlarının uzun süren saha çalışmaları sonrası kurulan Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarı görücüye çıktı. Bu laboratuvarda üretilen Mikroalgler geçtiğimiz hafta uzaya gönderilen ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı’nın yapacağı deneylerde de test edilecek.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile YÖK tarafından desteklenen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında ‘‘Yenilikçi Gıda ve Yem Katkı Maddesi Olarak Yeşil Bir Kaynak: Mikroalgler Projesi’’ ile kurulan Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarında kanatlı hayvan grupları için yem katkı maddesi üretilecek.
Dünya Kültür Koleksiyonuna Türkiye’den üye iki merkezden biri olma özelliğine sahip olan MAKU-MACC mikroalg kültür koleksiyonu artık meyvelerini vermeye başladı.
MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesinde kurulan Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarında havuzlardan üretilen alglardan sağlık sektöründe ve gıda sektöründe çığır açacak ürünler üretilmeye başlandı.
Alglarla ilgili bilimsel çalışmalar, biyoteknoloji ve biyo-endüstrinin ihtiyaçlarının karşılanması için önemli bir kaynak. Aynı zamanda, biyolojik çeşitlilik ve ülkelerin doğal kaynaklarının korunması için ayrı bir öneme sahip.
Mikroalg Biyokütle Üretim Laboratuvarı Vali Türker Öksüz, Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Yardımcıları, Danışmanları ve akademisyenlerin katıldığı bir toplantıda tanıtıldı.
Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Akgül algler hakkında yaptığı sunumda 200 litrelik bir alg kültürünün yaklaşık olarak 10 tane 20-25 yaşında olan ağaçların ürettiği oksijen kadar oksijen ürettiğini belirterek alglerin yıllardır farklı amaçlarda kullanıldığına dikkat çekti. Alglerin besin kaynağı olarak da tüketilebildiğini belirten Akgül, 19'uncu yüzyılda deniz kenarında toplanan algler kurutulup gübre olarak da kullanıldığını, Japonya'da ise plajda kurutulan alglerin yemek olarak tüketildiğini suşilerin içerisinde de alglerin bulunduğunu, yakıt, atık su arıtımı ve pek çok kimyasal maddenin üretiminde kullanıldığını söyledi.
Proje yöneticisi Doç. Dr. Füsun Akgül, “Kuraklık ve açlık ile önem kazanan mikroalg üretiminde dışarıya bağımlılığı azaltarak kendi ürettiğimiz yerli ve milli mikroalgler sayesinde ülkemizi dünyada söz sahibi yapacağız” dedi.
İlk Türk Astronot Uzayda Mikroalg Deneyi Yapacak
18 Ocak tarihinde Ax-3 misyonunda görev alarak uzaya giden ilk Türk Astronot Alper Gezenavcı'nın uzayda yapacağı 14 deneyden birinin de mikroalgler ile ilgili olduğunu belirten Akgül; "İlk Türk Astronotumuz Alper Gezenavcı mikroalglerin üretilmesi ile ilgili çalışmalar yapıyor. Mikroalgler aynı zamanda astronot yiyeceği olarak lanse edilir. Çünkü içerisinde yüksek oranda protein, vitamin ve mineral var. Yani yetişkin bir insanın günlük protein ihtiyacını karşılayabiliyor düzenli kullanıldığında. Yani astronotlar spirulina tabletleriyle günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler" diye konuştu.
Afrika’da Kurulacak Çiftlik Açlık ve Yoksulluğa Çare Olacak
Çalışmaları arasında yurtdışında yapılan örnekleri görmek, araştırmak için gittiklerini de aktaran Akgül Afrika’da yapılacak olan çalışmalarından da bahsetti. 25 yıldır yürüttükleri çalışmalarda besin desteği olarak güçlü olan mikroalglerin Afrika’da yaşanılan açlık ve yoksullukla mücadele eden insanların gereksinimlerini de karşılayacaklarını, Afrika’da spirulina çiftliği kurarak, oradaki insanlara spirulina üretimini öğretip, onların da hem kendi karınlarını doyurması hem de dışarıya satmasını sağlayacaklarını ve böylelikle sürdürülebilir olmasını gerçekleştireceklerini aktardı.
Mikroalglerden ürettikleri besin maddelerini de tanıtan Akgül, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin içerisine konulacak olan toz, atıştırmalık cipsler ve sabunun tanıtımını da yaparak katılımcılara tattırdı.
Sunum toplantısından sonra laboratuvarı gezen katılımcıları mikroalg havuzlarını yerinde incelediler ve bilgiler aldılar.
Burdur HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.