Şehirlerin tanıtım filmi, şüphesiz tanıtım filmi çekilen o ilin, ilçenin, beldenin, köyün kısacası filmi çekilen yerin yaşam tarzını belirleyen, ekonomik, sosyal ve kültürel değerleri ve tarihini yansıtır.
İşte Bucak Belediyesinin tanıtım filmi de her ne kadar Bucak’ı tanıtıyorsa bizleri tanıtmaktadır.
Bucak Belediyesinin eksisi ve artısı hazırlattığı, hazırladığı bu emeği görmezlikten gelmek emeğe saygısızlık olur.
Ama;
Benim bir vatandaş, bir gazeteci gözü ile gördüğüm izlenimlerimi de aktarmadan geçemeyeceğim.
Evet, tanıtım filminin başlangıcında göl yada deniz manzarası Bucak’a mı ait yada başka bir şehre mi, nerenin olduğu belli olmasa da giriş biraz uzun tutulmuş. Ayrıca tanıtım filminin çekim mevsimi yanlış, havadan drone görüntüleri izleyiciye Bucak’ın bir bozkır şehri gibi gösteriyor. Her yer toprak ve sarı, bahar görüntüleri daha hoş olurdu düşüncesindeyim.
Evet emeği yok sayamayız, ama hep havadan çekimler ile Bucak’ı kiremit yığını bir ilçe gibi algılanmış, Örneğin Kitap Kafe önünde çekilen büyüklerimizin görüntüleri gibi insan unsuruna daha fazla yer verilmeli, şehri yukarıdan olduğu kadar yerden de yakın ve sıcak çekimler ile desteklenmeli idi. Ahşap işleri ile uğraşan amcanın görüntüleri gibi.
Şehirden sıcak çekimlerde sohbette fon müziği kesilip sıcak sohbet ortamları verile bilinirdi.
Bucak’ta “Taşın aş olduğu Bucak” sloganı Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanına, ya Belediye Başkanına yada mermer sektörünün duayenlerinden birisine söyletile bilinirdi. Mermer sektörü taşın aş olduğu yerde, mermer üretiminde testere sesi sıcak olarak görüntülere verilebilirdi.
Şehirlerin tanıtım filmleri 3 ile 5 dakika arası ideal, bu filmi de Bucak Belediyesi hazırladığına göre, bu tür filmlerin tanıtım ömrü arşivlerde sonsuz, ama gösterimde kısa olduğu için kaymakam, belediye başkanı ve sanayide ticaret odası başkanı, tarımda ziraat odası başkanı 10-15 saniyelik spot sözler ile katkıda bulunabilirlerdi.
Belki kafanızdan geçen o zaman çok uzun olurdu diyebilirsiniz, ama Bucak’a mı nereye ait olan deniz manzaraları kesilebilir, havadan kiremit kırmızıları azaltılabilir, ferdi görünen yerlerin görüntüleri düşürülebilirdi.
İnşallah bir dahaki tanıtım filmi 1 yıllık görüntülerden oluşan arşivlenmiş görüntüler ile para karşılığı değil de, her sahadan küçük bir gönüllü ekibi kurularak, bu ekibin fikirleri ve değerlendirmeleri soncu hazırlanırsa daha iyi olacağını düşünüyorum.
Yine de emeği geçenleri tebrik ediyorum.