Kalp ameliyatı sonrası için öneriler
Kalp ameliyatı sonrası için öneriler
Kalp ameliyatı sonrası için öneriler
ANTALYA, (DHA) - MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar, kalp ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Op. Dr. Akpınar, “Kalp ameliyatı sonrasında bağırsak alışkanlığınız ve uyku düzeninizin bozulması normal bir durumdur. Vücudunuzun kendi ritmini bulması için mümkün olduğunca hareketli olun ve düzenli yaşayın" dedi.
Genelde kalp ameliyatları sonrasında hekim tarafından 2 aylık istirahat raporu düzenlendiğini dile getiren Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar, bu sürenin tamamen iyileşip işe dönmek için yeterli bir süre olduğunu söyledi. Op. Dr. Akpınar, “Bu süre zarfında düzenli yürüyüşler yapmanız gerekmektedir. Bedensel bir işte çalışılıyorsa 3 ay sonra, masa başı işlerde ise 1 ay sonra hekimin de onayıyla işe dönüş yapılabilir" diye konuştu.
Taburcu olunduğu gün hastaneden verilen epikrizadlı hasta çıkış raporunun alınıp kontrole getirilmesi gerektiğini hatırlatan Op. Dr. Akpınar, ne tür bir kalp ameliyatı olunduğu hakkında önemli bilgiler içermesi nedeniyle yıllar sonra bile bu belgeye ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.
EVE İLK DÖNÜŞTE MERDİVEN UYARISI
Hastaneden taburcu olduktan sonra eve dönüş sürecini anlatan Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar, şu bilgileri paylaştı:
“Oturduğunuz ev asansörlüyse asansör kullanın. Asansörlü değilse ve bir kattan fazla merdiven çıkmanız gerekiyorsa, yardım almalısınız. 2 kat ve daha fazla çıkmanız gerekiyorsa sağlam bir sandalyeye oturup 2 kişinin oturduğunuz sandalyeyi taşıyarak sizi yukarı çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda konforunuz bozulmadan evinize geçmiş olursunuz. Kendiniz çıkacaksanız her kat arasında bir süre refakatçinin yanınızda taşıyacağı bir sandalyede dinlenerek çıkın. Evde ilk günü dinlenerek geçirebilirsiniz. Ancak sonraki günlerde hareketli olmak her zaman avantajınıza olacaktır."
KALP AMELİYATI SONRASI EVDE YAŞAM
Triflow (üfleme topları) ile akciğerlerin çalıştırılması, ameliyat sonrası egzersiz kapasitesi azalmış akciğerlerin eski kapasitesine döndürülmesi için 15 gün süre ile önerildiğini söyleyen Op. Dr. Akpınar, “Göğüs kemiği açılarak yapılan ameliyatlarda kemiğin iyileşme süresi ortalama 2 aydır. Bu süre zarfında hareketlerinize dikkat edin, göğüs kemiğine yük bindirecek şekilde kollarınızı zorlamayın. Göğüs korsesi kullanımı ve yatış pozisyonu ile ilgili hastanede kalırken verilen eğitimlere dikkat ederek uymaya çalışın" dedi.
Ameliyattan 4-5 gün sonra duş alınabileceğini söyleyen Op. Dr. Akpınar, “Duş almak yara yeri hijyenini sağlayarak enfeksiyondan koruyacaktır. Banyoda yalnız kalınmamalı, çok sıcak su kullanılmamalı ve banyo sonrası yaraya antiseptik sürülmelidir" diye konuştu.
Kalp ameliyatından sonra tuvalet kullanımının da önemli olduğunu ifade eden Op. Dr. Akpınar, şöyle devam etti:
“Tuvalete gidildiğinde tercihen alafranga tuvalet kullanın. Tuvalet kullanımından önce tuvaletin oturak kısmını çabuk kuruyan bir el antiseptiği ile silin. Tuvaletten kalkarken yavaş yavaş ve sağlam bir yere tutunarak kalkın. Aniden kalkışlar baş dönmesine neden olabilir. İlk zamanlar tuvalet kapısını kilitlemeyin ve bir yakınınızın kapıda sizi beklemesini sağlayın."
EMBOLİK ÇORAP KULLANIN
Ameliyat sonrası anti embolik çorap kullanımının önemini vurgulayan Op. Dr. Akpınar, şunları söyledi:
“Ameliyat sonrasında anti embolik çoraplar sadece damar alınan bacağa değil her iki bacağa giydirilmelidir. Bu süre ortalama 2 ay devam etmeli, çoraplar elde ılık su ve sabun ile yıkanmalıdır. Hastalara taburculuk sonrası ilk 1 hafta ev içinde, sonrasında ise güzel havalarda ev dışında düzenli yürüyüş önerilmektedir. Yürüyüş sırt ağrılarını önler, akciğer kapasitesini artırır, kabızlığı ve ödemi engeller, kilo kontrolü sağlar."
AMELİYATTAN SONRA BESLENME
Op. Dr. Akpınar, kalp ameliyatı sonrasında beslenme için şu önerilerde bulundu:
“Genel olarak az yağlı ve az tuzlu beslenme önerilir. Yemeklerin haşlama veya ızgara olması tercih edilmelidir. Açık olmak kaydı ile günde 2-3 bardak çay içebilirsiniz. Şeker hastalığı olanların şeker diyetine dikkat etmesi yeterlidir. Yüksek tansiyon hastalarının aşırı tuz tüketiminden kaçınması gerekir. Genel olarak aşırı yağ, aşırı tuz ve aşırı şeker içeren gıdalar insan sağlığı için zararlıdır. Bu nedenle ameliyat sonrasında da bu gıdalardan kaçınılmalıdır."
İLAÇLARIN KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ
Koroner baypas ameliyatı olan hastaların ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanması gerektiğini belirten Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar, hastaneden eve gider gitmez ilaçların tedarik edildiğinden emin olunması gerektiğinin altını çizdi.
Kalp ameliyatından sonra verilen ilaçların dışında kullanılan (epilepsi, guatr, diyabet, vb.) ilaçlar varsa, ilgili doktorun önerisine göre kullanılmaya devam edilmesi gerektiğinin vurgulayan Op. Dr. Akpınar, doktor kontrolü olmadan hiçbir ilacın dozunun değiştirilmemesi veya ilacın kesilmemesi gerektiğini söyledi.
Evde tansiyon, nabız, ateş takibi yapılması gerektiğini dile getiren Op. Dr. Akpınar, tansiyonun 160-90 mmHg, ateşin 38 derece üzeri, nabzın ise dakika 60'ın altında ve 110'un üzerinde olması durumlarında ve yara yerlerinde akıntı, kızarıklık olması durumunda acil olarak doktorun bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
WARFARİN KULLANANLAR K VİTAMİNİ İÇEREN SEBZELERİ TÜKETMEMELİ
Kalp kapak ameliyatı ve bazı özel tür ameliyat olan hastaların Warfarin etken maddesini içeren özel bir ilaç kullanmak zorunda olabileceğini de sözlerine ekleyen Op. Dr. Akpınar, “Warfarin kullanan hastalarımızın K vitamini açısından zengin olan brokoli, karaciğer, marul, pancar, maydanoz, ıspanak gibi gıdaları tüketmemeleri tavsiye edilir. Aksi takdirde ilaç etkinliği yitirecektir" şeklinde konuştu.
DOZUNA DİKKAT EDİLMEZSE MİDE VE BEYİN KANAMASI OLUŞABİLİR
Warfarin tedavisinin önemli ve hayati olduğu kadar tehlikeli bir tedavi olduğuna da dikkat çeken Op. Dr. Akpınar, “Warfarin olması gerekenden daha yüksek dozlarda kullanılırsa burun, mide ve beyinde kanamaya neden olur. Düşük dozlarda kullanılırsa da değiştirilen kapakçıkta pıhtılaşma oluşur. Bu pıhtılaşma inme, organ damarlarında ani tıkanmalar ve bazen kalpte pıhtılaşmaya neden olabilir. Bu nedenle tedavi doktor tavsiyesine göre yapılmalıdır. Tedavi sabah kahvaltıdan sonra doktorun belirlediği miktara göre alınmalıdır" dedi.
FOTOĞRAFLI
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.