Sosyal konut hamlesine olumlu tepki
Sosyal konut hamlesine olumlu tepki
Sosyal konut hamlesine olumlu tepki
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın, milyonlarca kişiyi ilgilendiren Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarına ilişkin açıklaması sonrasında, gayrimenkul sektöründen fiyat artışlarını durduracağı, bu konutların inşaasının 250 alt sektörü etkileyeceği ve istihdam edilecek kişi sayısının 100 binleri bulabileceği değerlendirmesi yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı, 2023- 2028 arasındaki 5 yıllık süreç için 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yerini kapsayan 'İlk Evim, İlk İşyerim Projesi' gayrimenkul sektöründe olumlu karşılandı. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) üyesi Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, detayları açıklanan sosyal konut hamlesi kapsamında ilk etapta inşa edilecek konutların ve satılacak arsaların en az 1.5 milyon kişiyi etkileyeceğini belirterek, “Özellikle arzın yeterli olduğu kentlerde satılık konutlarda yaşanan fiyat artışını durdurmasını bekliyoruz. Türkiye genelinde son yıllarda arz yetersizliği ve maliyet artışı nedeniyle konut fiyatlarında yaşanan sürekli artışa bağlı orta ve alt gelirli grupların konut edinme imkanı her geçen gün azaldı. Açıklanan proje sayesinde dar gelirli aileler konut edinebilecek" dedi.
YILLIK YENİ KONUT İHTİYACI 800 BİN CİVARI
Türkiye'nin yıllık yeni konut ihtiyacının 800 bin adetlerde olduğunu belirten Özgün, “Ancak son 3 yılda senelik ortalama konut üretiminin 550 binlerde olduğunu düşünüyoruz. Ruhsat sayıları bu rakama işaret ediyor. 250 bin konutla buradaki açık kapatılabilir ancak hızlı bir şekilde inşa edilmesi önemli. Bu noktada da 2 yıllık hedef konulmasını çok kıymetli buluyoruz. TOKİ koordinasyonunda özel şirketlerle bu konutlar hızlıca inşa edilmeli. Bu hamlenin, özellikle arzın yeterli olduğu kentlerde satılık konutlarda fiyat artışını durdurmasını ve satışlara katkısı olmasını da bekliyoruz" diye konuştu.
250 SEKTÖRÜ ETKİLER
Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde neredeyse durma noktasına gelen arsa arzı konusunda atılan adımın da çok önemli olduğunu söyleyen Özgün, şunları söyledi:
“100 bin arsa satışı da sektör adına çok önemli ve kıymetli. Buralarda hayata geçirilecek konutların da talebin karşılanması adına çok önemli olduğu kanaatindeyiz. 2023- 2028 yılları arasında 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yerini kapsayan proje Türkiye ekonomisine de önemli bir canlılık kazandıracaktır. İstihdam edilecek kişi sayısı da 100 binleri, inşaatın etkilediği yan sektör sayısı da 250'yi bulacaktır. Müşavirlikten demire, betondan mobilyaya kadar uzanan bu sektörlerin istihdamı ise 6 milyonu aşıyor. Toplamda 500 bin konut inşası demek 250 alt sektörün de canlanması anlamına geliyor. Kampanyayı her açıdan kıymetli buluyoruz."
FOTOĞRAFLI
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.