'YAPI RUHSAT BELGESİ' BULUNMADIĞI GEREKÇESİYLE SERA MÜHÜRLENDİ

Gündem (Akca Gazete) - Akca Gazete | 14.02.2022 - 12:43, Güncelleme: 14.02.2022 - 12:43
 

'YAPI RUHSAT BELGESİ' BULUNMADIĞI GEREKÇESİYLE SERA MÜHÜRLENDİ

BURDUR'un Bucak ilçesine bağlı Karacaören köyünde, orman köylüsünün refahını artırmak ve kalkınmasını desteklemek amacıyla verilen kredi ve destekle 1997'de kurulan sera, yapı ruhsat belgesi bulunmadığı gerekçesiyle İl Özel İdare ve köy muhtarlığı tarafından mühürlendi. Serada ürünleri zarar gören üretici Adem Gürdal, "Tarımsal amaçla kullandığımız sera haksız yere mühürlendi" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Dairesi'nce, orman köylüsünün refahını artırmak ve kalkınmasını desteklemek amacıyla verilen kredi ile destek kapsamında 1997 yılında Karacaören köyünde yaşayan Mahmut Gürdal, yaklaşık 500 metrekare alana sera kurdu. Mahmut Gürdal'ın 2021 yılında vefatı ile 5 kardeşe kalan seranın işletmeciliğini oğlu Adem Gürdal devraldı. Baklagil, yeşillik türü bitkilerin bulunduğu sera Burdur Özel İdare ve köy muhtarlığı tarafından yapı ruhsat belgesi bulunmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Sera kapısına asılan tutanakta, "3194 sayılı imar kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre incelenmiş olup sera inşaatı kanunun 32. maddesi gereğince durdurulmuş ve durdurma tutanağının bir nüshası inşaat mahalline asılmıştır" ifadeleri yer aldı. MÜHÜRLEME İŞLEMİNE TEPKİ Kapısındaki mühür nedeniyle 5 gündür seraya giremeyen Gürdal, ürünlerinin zarar görmeye başladığını anlattı. Gürdal, şunları söyledi: "Karacaören köyünde babam Mahmut Gürdal 1997 yılında ORKÖY projesinde verilen destekle serayı kurdu. O yıllarda ve o zamanın parasına göre 500 lira borçlanma ile bu sera yapılmış, babam 80 liralık taksitlerle borcunu ödemiştir. ORKÖY projesi kapsamında borçlanma usulü ile yaptırılan bu sera 'yapı kayıt belgesi' yoktur denilerek mühürlendi. Yasal olarak sera taşınmaz niteliğinde, yapı niteliğinde değildir. Ruhsata bağlanamaz. Tarımsal amaçla kullandığımız sera haksız yere mühürlendi." 'SERA İÇERİSİNDEKİ BİTKİLER KURUYOR' Seradaki bitkilerin susuzluk ve bakımsızlıktan buruştuğunu ve kurumaya yüz tuttuğunu belirten Gürdal, yetkililerden yardım istedi. Gürdal, "Sera içerisinde daha önceden yeşillik ve bezelye türü ektiğim ürünler bakımsızlık ve susuzluktan buruşma noktasında, seranın bahar mevsimi öncesi ekim ve dikime hazırlayacağımız dönemde mühürlenmesi beni ve ailemi zora soktu. Bizim kazanç kapımız mühürlendi" diye konuştu.     'SERA KAYDI, YAPI KAYIT BELGESİ OLMADIĞI İÇİN' Karacaören Köyü Muhtarı Mustafa Akçay, mühürleme işlemi hakkında şunları söyledi: "Adem Gürdal'a ait olan sera vatandaşlar tarafından şikayet edilmiştir. Burdur Özel İdare Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne seranın olup olmadığını sorması üzerine, sera kaydının bulunmadığı, yapı kayıt belgesi olmadığı için sera mühürlenmiştir."      
BURDUR'un Bucak ilçesine bağlı Karacaören köyünde, orman köylüsünün refahını artırmak ve kalkınmasını desteklemek amacıyla verilen kredi ve destekle 1997'de kurulan sera, yapı ruhsat belgesi bulunmadığı gerekçesiyle İl Özel İdare ve köy muhtarlığı tarafından mühürlendi. Serada ürünleri zarar gören üretici Adem Gürdal, "Tarımsal amaçla kullandığımız sera haksız yere mühürlendi" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Dairesi'nce, orman köylüsünün refahını artırmak ve kalkınmasını desteklemek amacıyla verilen kredi ile destek kapsamında 1997 yılında Karacaören köyünde yaşayan Mahmut Gürdal, yaklaşık 500 metrekare alana sera kurdu. Mahmut Gürdal'ın 2021 yılında vefatı ile 5 kardeşe kalan seranın işletmeciliğini oğlu Adem Gürdal devraldı. Baklagil, yeşillik türü bitkilerin bulunduğu sera Burdur Özel İdare ve köy muhtarlığı tarafından yapı ruhsat belgesi bulunmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Sera kapısına asılan tutanakta, "3194 sayılı imar kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre incelenmiş olup sera inşaatı kanunun 32. maddesi gereğince durdurulmuş ve durdurma tutanağının bir nüshası inşaat mahalline asılmıştır" ifadeleri yer aldı.

MÜHÜRLEME İŞLEMİNE TEPKİ

Kapısındaki mühür nedeniyle 5 gündür seraya giremeyen Gürdal, ürünlerinin zarar görmeye başladığını anlattı. Gürdal, şunları söyledi:

"Karacaören köyünde babam Mahmut Gürdal 1997 yılında ORKÖY projesinde verilen destekle serayı kurdu. O yıllarda ve o zamanın parasına göre 500 lira borçlanma ile bu sera yapılmış, babam 80 liralık taksitlerle borcunu ödemiştir. ORKÖY projesi kapsamında borçlanma usulü ile yaptırılan bu sera 'yapı kayıt belgesi' yoktur denilerek mühürlendi. Yasal olarak sera taşınmaz niteliğinde, yapı niteliğinde değildir. Ruhsata bağlanamaz. Tarımsal amaçla kullandığımız sera haksız yere mühürlendi."

' SERA İÇERİSİNDEKİ BİTKİLER KURUYOR'

Seradaki bitkilerin susuzluk ve bakımsızlıktan buruştuğunu ve kurumaya yüz tuttuğunu belirten Gürdal, yetkililerden yardım istedi. Gürdal, " Sera içerisinde daha önceden yeşillik ve bezelye türü ektiğim ürünler bakımsızlık ve susuzluktan buruşma noktasında, seranın bahar mevsimi öncesi ekim ve dikime hazırlayacağımız dönemde mühürlenmesi beni ve ailemi zora soktu. Bizim kazanç kapımız mühürlendi" diye konuştu.

 

 

' SERA KAYDI, YAPI KAYIT BELGESİ OLMADIĞI İÇİN'

Karacaören Köyü Muhtarı Mustafa Akçay, mühürleme işlemi hakkında şunları söyledi:

"Adem Gürdal'a ait olan sera vatandaşlar tarafından şikayet edilmiştir. Burdur Özel İdare Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne seranın olup olmadığını sorması üzerine, sera kaydının bulunmadığı, yapı kayıt belgesi olmadığı için sera mühürlenmiştir."

 

 

 

Burdur HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve akcagazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.