ETKİNLİKLERDE BU GENELGEYE DİKKAT
ETKİNLİKLERDE BU GENELGEYE DİKKAT
BURDUR İL SINIRLARI İÇERİSİNDE YAPILAN DÜĞÜN, KINA GECESİ, SÜNNET MERASİMİ, GELİN ÇIKARMA, NİŞAN, ASKER UĞURLAMASI VB. ETKİNLİKLERLE İLGİLİ UYULMASI GEREKEN USUL, ESAS VE YASAKLAR HAKKINDA VALİLİK GENELGESİ
AMAÇ
Madde 1- Bu genelge, Burdur il sınırları içerisinde kamu güvenliği ve düzeninin korunması amacıyla düğün, kına gecesi, sünnet merasimi, gelin çıkarma, nişan, asker uğurlaması vb. etkinliklerle ilgili nasıl bildirimde bulunulacağına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacını taşımaktadır.
KAPSAM
Madde 2- Bu genelge, Burdur il sınırları içerisinde düğün, kına gecesi, sünnet merasimi, gelin çıkarma, nişan, asker uğurlaması vb. etkinliklere ilişkin düzenlemeleri ve bu genelgeye uymayanlara uygulanacak idari para cezalarını kapsamaktadır.
HUKUKİ DAYANAK
Madde 3- Bu genelge;
a. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu
b. 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu
c. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu
ç. 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu
d. 2803 Sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu
e. 2521 Sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun
f. 5729 Sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun maddelerine dayanarak hazırlanmıştır.
GENEL ESASLAR
Madde 4- Kamu düzeninin korunması, il sınırları içerisinde huzurun, güvenliğin ve kamu esenliğinin sağlanması için yapılacak düğün, kına gecesi, sünnet merasimi, gelin çıkarma, nişan, asker uğurlaması vb. etkinliklerde;
a. Etkinlik sahipleri tarafından, etkinliğin yapılacağı yer (açık veya kapalı alan) ve zaman, etkinliğin yapılacağı yerdeki kolluk kuvvetlerine (Jandarma/Emniyet) öncesinden dilekçe ile bildirimde bulunulacaktır.
b. Dilekçe ile bildirimde bulunmaksızın herhangi bir etkinlik yapılması yasaktır. Bildirimde bulunulmasından etkinlik sahibi ile etkinlik yapılacak yerin işletmecisi sorumludur.
c. Etkinlik sahiplerine izin verilirken etkinlikte silah kullanılmaması, havaya ateş açılmaması hususlarına ilişkin taahhütname alınacaktır.
ç. Düğün, kına gecesi, sünnet merasimi, gelin çıkarma, nişan, asker uğurlaması vb. etkinliklerin yapılacağı yer ve çevresinde, mülki idari makamlardan izin alınmadan havai fişek, gökyüzüne bırakılan ve yangın tehlikesi yaratan cisimlerin (Dilek Feneri, Dilek Balonu, Uçan Fener vb.) atılması, bırakılması ve kullanılması yasaktır.
d. Düğün, kına gecesi, sünnet merasimi, gelin çıkarma, nişan, asker uğurlaması vb. etkinliklerin yapılacağı yer ve çevresinde her türlü ateşli silah kullanılması durumunda etkinlik sahibi ile etkinliğin yapıldığı yerin işletmecisi sorumludur.
e. Kamu güvenliği ve esenliğinin sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek her türlü etkinlikler hakkında yukarıda belirtilen maddelerin takibi ve kolluk kuvvetlerine (Jandarma/Emniyet) bildirilmesinden etkinliğin düzenleneceği yerin mahalle/köy muhtarı da ayrıca sorumludur.
f. Kamu personelinin, katıldığı etkinliklerde silahı ile havaya ateş açtığının tespit edildiği durumlarda ilgili kamu personeli hakkında derhal disiplin işlemlerine başlanılacak, bu kamu görevlileri hakkında gerekli yasal işlem uygulanacaktır. Bu sebeple etkinlik sahipleri tarafından, silahı ile havaya ateş eden kamu personelini kolluğa bildirecektir.
CEZAİ HÜKÜMLER
Madde 5- 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 11’nci maddesi gereğince, bu genelgeye uymayanlar hakkında fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi gereği işlem yapılacaktır.
YÜRÜRLÜK
Madde 6- Bu genelge ilan tarihinde yürürlüğe girer.
YÜRÜTME
Madde 7- Bu genelgeyi Burdur Valiliği yürütür. 07/06/2024
Burdur HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.