Enflasyonla mücadele üretim politikasıyla mümkün!
Enflasyonla mücadele üretim politikasıyla mümkün!
TÜİK tarafından açıklanan 2023 Yılı Enflasyonun rakamlarını değerlendiren BTB Başkanı Gündüzalp, “2023 yılında gıda fiyatları dünyada %10,4 düşerken, Türkiye’de %69,6 arttı. Enflasyonu düşürmek para politikalarıyla değil, üretim politikalarıyla mümkün olacaktır. ” dedi.
Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, açıklanan TÜİK rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından 2024’ün ilk Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE), aylık bazda %6,7, yıllık ise %64,86 olarak açıklandı. Diğer tarafdan geçtiğimiz hafta yine TÜİK, 2023’ün 11 aylık dönemine ait Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi(Tarım-GFE) oranını %38,82 olarak açıkladı. Son bir yılda gıda fiyatları ise dünyada %10,4 düşerken, Türkiye’de %69,6 arttı. Rakamlar hem üreticinin hem tüketicinin 2023’te artan maliyetler karşısında zorlandığı bir yılı geride bıraktığımızı göstermektedir. Veriler, enflasyonu düşürmenin para politikalarıyla değil, üretim politikalarıyla mümkün olacağı ortaya koymaktadır.” dedi.
Siyasi, askeri ve ekonomik krizlerle boğuşan bazı ülkelerin enflasyon oranlarını hatırlatan Gündüzalp, “2022’den bu yana savaşta olan Rusya’nın enflasyon oranı %7,4, Ukrayna’nın %5,1, 20 yıldır siyasi ve askeri krizlerle yönetilen Afganistan’ın %1, yıllardır ekonomik krizlerle boğuşan Yunanistan’ın %3,5, Filistin’e yönelik katliam politikası izleyen İsrail’in %3 enflasyon oranı varken, ne siyasi ne askeri istikrarsızlık altında olan ülkemizde enflasyon göstergeleri 2020’de %14,97 iken 2021’de %48,69, 2022’de %57,68, 2023’te ise %64,86 olarak açıklanıyor. Bu tablonun ortaya çıkmasındaki tek sebep üretimden kaçmaktır.” diyerek, tepkisini paylaştı. Gündüzalp açıklamasında, TÜİK’e göre son bir yılda sakatat fiyatlarının %165, Kuzu Etinin %129, Dana Etinin ise %109 arttığını da paylaşıp, kırmızı ette ithalat politikasının çözüm olmadığının bir kez daha altını çizdi.
Tarımsal girdiler arttı, üretim yapmak zorlaştı
Türkiye’de üreticinin üretimden uzaklaştığı, tüketicinin ise ürünlere ulaşmakta zorlandığı ekonomik bir tablo olduğunu söyleyen Gündüzalp, “Artan maliyetler her geçen gün toplumun üzerinde bir yük olarak kendini göstermektedir. 2023 yılının son aylarında gözle görülen bir düşüş olsa da tarım ve hayvancılık sektörü artan maliyetler karşısında zorlanmaktadır. Sektörde, veteriner harcamalarının %144, malzemelerin %76, makine bakım masraflarının %66, tohumun %44, enerji ve yağ giderlerinin %38 arttığı bir tabloda görülmektedir. Tüketici için baktığımızda ise, gıda enflasyonu yine genel enflasyonu geçerek %69,71 olarak karşımıza gelmektedir. 2020 Yılından bu yana dünyada gıda enflasyonu %20 bandında iken Türkiye’de ne yazık ki %450’lere ulaştı. Son bir yılda ise dünyada gıda fiyatlarında %10,4 oranında düşüş görülürken, Türkiye’de TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre %69,6 oranında arttı.” sözleriyle, TÜİK verilerini ortaya koydu.
Öz kaynak ve üretim enflasyonu düşürür
Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, 2023 Yılında %64,86 olan enflasyonun, 2020’de %14,97 iken 2021’de %48,69, 2022’de ise %57,68 olduğunu hatırlatıp, hem üreticinin hem tüketicinin 3 yıldır maliyet hesabı yapmaktan üretmeye ve yaşamaya vakit bulamadığını belirtiği açıklamasında, üretime vurgu yaptı. Savaşta olan Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere çeşitli siyasi ve askeri krizlerin içerisinde olan ülkelerin, öz kaynak varlığı ve üretimdeki sürdürülebilir politikaları sayesinde enflasyon problemi yaşamadıklarını ifade eden Gündüzalp, Türkiye’nin bu konuda kırılgan bir politika içerisinde olduğunu ve en küçük bir küresel dalgalanmadan etkilenir hale geldiğini söyledi.
Afganistan’da enflasyon %1, Rusya’da 7,4
Açıklamasında bazı ülkelerin enflasyon oranını da paylaşan Gündüzalp, “2022’den bu yana savaşta olan Rusya’nın enflasyon oranı %7,4, Ukrayna’nın %5,1, 20 yıldır siyasi ve askeri krizlerle yönetilen Afganistan’ın %1, ekonomik krizlerle boğuşan Yunanistan’ın %3,5, Filistin’e yönelik katliam politikası izleyen İsrail’in %3 enflasyon oranı var. Suriye’nin enflasyon oranı %80’lerde. Bugün en yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler ortalama %200 ile Arjantin birinci sırada yer alırken, ortalama %190 oranında Lübnan, %189 oranında Venezuella onu takip ediyor. Türkiye ise enflasyon oranı en yüksek 10 ülke arasında yer alıyor. G20 ülkeleri arasında ise en yüksek 2. Enflasyona sahip ülke yine Türkiye.“ dedi.
Enflasyonun tek sebebi üretimden kaçmak
Daha önce ki açıklamalarında da yer verdiği “aç kalmamak için tek çaremiz üretim” sözüne vurgu yapan Başkan Gündüzalp, enflasyonun düşmesi için de tarımsal üretimden sanayiye kadar her alanda Türkiye’nin tüketici ülke konumundan çıkıp üretimini güçlendirmesi gerektiğini aktardı. Enflasyonu düşürmenin para politikalarıyla değil, üretim politikalarıyla mümkün olacağını da belirten Gündüzalp, “Tarımdan tekstile, gıdadan teknolojiye, inşaata kadar her alanda üretmemiz, gelişmemiz ve ekonomimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Parayı yönetmek için önce üreterek kasamızı doldurmalıyız. Olmayan parayı yönetemez, ekonomimizi düzeltemeyiz. Bugün ortaya çıkan enflasyonun tek sebebi üretimden kaçmaktır. Günü birlik politikalarla ne ekonomimiz düzelir ne de enflasyon düşer. Kalıcı ve akılcı modellere ihtiyacımız var.” dedi.
Burdur HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.