Kadın çiftçilere süt sağım makinesi dağıtıldı

Gökhan İÇKİLLİ/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN’da Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi kapsamında 113 kadın çiftçiye yüzde 75 hibe destekli süt sağım makinesi dağıtıldı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi sertifika ve süt sağım makinesi dağıtımı nedeniyle düzenlenen törene Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, daire müdürleri ile kursiyer kadın çiftçiler katıldı.

SAĞLAM: 113 KADIN ÇİFTÇİMİZE DESTEK VERİYORUZ

Burada konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Buradaki desteğimiz 113 tane evimizdeki kadınımızın hijyen şartlarda ve daha kısa zamanda daha kolay iş gücüne dayanmayan bir şekilde sütlerini sağmasını sağlamak. Bu projenin 1 milyon 350 bin TL’lik bir bütçesi var. Bununla da 113 tane kadın çiftçimize desteğimizi veriyoruz. Bu projemizin asıl amacı üreten kadınlarımızın yanında olduğumuzu ve onların işini kolaylaştırmak, kırsalda sosyal yaşamı daha kolay hale getirebilmek hedefimizdir” dedi.

CİNBİR: İŞİNE KENDİNİ ADAMIŞ KADINLARIMIZI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, “Kadınlarımız bizim Anadolu topraklarındaki bereketi mutfaklarımıza ve sofralarımıza taşıyan değerlerimizdir. Dolayısıyla hayatın her aşamasında kadının olmadığı yer eksiktir. Olaylara kadın elinin dokunuşunu sağlayamazsak eksik kalırız. Millet olarak hedeflerimiz var. Daha güçlü bir Türkiye inşa etmek istiyoruz. Bunu da kadınıyla erkeğiyle hep beraber üretim gücümüzü harekete geçirerek gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Samsun’da da 17 ilçemizde hayvancılıkla uğraşan kadınlarımız var. Bu kadınlarımız bugüne kadar kendi imkanlarıyla besledikleri süt sığırlarını sağıyorlardı. Bugün İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün organize ettiği eğitimle kendilerine süt sağım makinesi nasıl kullanılır konusunda eğitim verildi. Eğitim sonunda da sertifikaları kendilerine takdim edildi. Bu eğitimi alan kadınlarımızın kullanabileceği Tarım ve Orman Bakanlığımızın bütçesinden Samsun Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığına aktarılan kaynaktan temin edilen süt sağım makineleri kadın çiftçilerimize teslim ediliyor. Kadınımızın el attığı her işte bir güzellik görüyoruz. Kadınlarımız bütün yüreğini ortaya koyar, bütün varlığını ortaya koyan kadınımız adeta işine kendini adar. İşine kendini adamış kadınlarımızın işini kolay kılmak için de bu tür projelerle desteklemeye devam edeceğiz. Tabi ki üretmek önemli olmakla birlikte üretimi nasıl yapacağımız da önemli. Çağımızın imkanlarından, teknolojinin ortaya koyduğu gelişmelerden kadınlarımızın da istifade edebilmesini sağlamaya yönelik projelerimizi üretmeye devam ediyoruz. Daha iyi imkanlarla buluşturduğumuz zaman kadınlarımızın üretimi arttıracağına da inanıyoruz” diye konuştu.

Süt sağım makineleri ile artık sütlerini makine yardımı ile sağacaklarını belirten kadın çiftçiler ise, bu sebeple işlerinin daha da kolaylaşacağını ifade ettiler. Desteği sağlayanlara teşekkür eden Çiftçi Aysel Yılmaz, “Bunu bize sağlayanlara teşekkür ediyorum. İşimizi kolaylaştıracaklar. Biz köylüyüz her şey bizim elimizde. Eşlerimiz bizim kadar yıpranmıyorlar. Köyde olduğu zaman erkekler daha serbestte kalıyorlar. Kadınlar daha ağır baskılı işlerde oluyor. 10 tane hayvanım var. Süt üretimim günlük 100 litreyi buluyor. Bundan sonra daha rahat olacak” dedi. Çiftçi Asiye Şenol ise, “Beni 38 tane hayvanım var. Günde yaklaşık 100 litre süt alıyoruz. Elle alıyorduk. Şimdi ise işlerimiz daha kolaylaşacak” diye konuştu. Çiftçi Melek Karagüzel da, “50’ye yakın hayvanım var. Hayvan başı 30 litre süt üretiyorum. Bunun üretimini devam ettirebilmemiz için bizim farklı bir desteğe ihtiyacımız var. Oradaki sütü işletebilmemiz. O sütü pazarlayabilmemiz için bu imkanımız olmadığından dolayı biz olduğumuz yerde sayıyoruz. Hiçbir şey yapamıyoruz. Sadece sevdiğimiz için yapıyoruz. Tekkeköy’de bir süt işletme fabrikası olursa biz köyden göç vermeyiz. Biz kırsalda oturan bir kişiyiz. Orada istihdam sağlanır. İnsanlar üretim yapar ve göç etmemiş olurlar” dedi.

Konuşmaların ardından 113 kadın çiftçiye önce sertifikaları daha sonra ise toplam maliyeti 1 milyon 350 bin TL olan ve yüzde 75’i hibe desteği sağlanan süt sağma makineleri teslim edildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI