İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE KENTLERİN ÖNEMİ VE BAŞARILI SIFIR ATIK UYGULAMALARI KONULU PANEL YAPILDI

Cumhuriyet Caddesi üzerinde Ferah Pastanesi çay bahçesinde düzenlenen panel Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Panele Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal ve eşi Ayşe Ünal, Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Çiçek,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar, Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürü Mehmet Atasayar, Bazı Belediye Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Panelin açılış konuşmasında konuşan Bucak belediye Başkanı Emrullah Ünal, bu yıl Sıfır Atık festivalimizin ikincisini yapıyoruz. Bucak belediyemiz öncü olma rolünü hala sürdürmeyi devam ediyor, halkımızın bilincini doğaya karşı bilincini arttırmak, doğanın korunması, tabiatın korunması, sıfır atık bilincini geliştirmek amacıyla bizde belediye olarak öncü rolümüzü devam ettirdiklerini söyledi

Bucak Belediyesi tarafından 2’ nci Sıfır Atık Festivali kapsamında düzenlenen, İklim değişikliği ile mücadelede kentlerin önemi ve başarılı sıfır atık uygulamaları konul panelinin modülatörlüğünü yapan Bucak Belediye Başkan Yardımcısı Doç Dr. Oğuzhan Erdoğan, iklim ve çevre konusunun Türkiye gündeminde en çok yer alan konu olduğunu belirtirken Paris anlaşması ile birlikte gündemimize daha da çok girmeye başladığını belirtti. Doç. Dr. Oğuzhan Erdoğan, Bucak Belediyesinin sıfır atıkta örnek gösterilen bir belediye olduğunu koruduğunu dile getirerek şeyle dedi. “Türkiye’ye son 20-50 yıl içerisinden en çok göç hangi ülkeden gelecek diye soru sorsak hepimizin aklına Suriye, Afganistan gibi ülkeler aklımıza gelir. Şu anda projeksiyonlar şunu gösteriyor. Gelecek elli yıl içerisinden Türkiye’ye en çok mültecinin Bangladeş’ten gelecek. Çünkü iklim değişikliği nedeniyle Bangladeş deniz kodunun altında olduğu için, denizlerdeki ve okyanuslardaki yükselmeler gelecekte Bangladeş’in kıyılarının yüzde 17’sinin su altında kalacağı öngörülmektedir. Bundan dolayı şu ana kadar Bangladeş’ten 10 milyon iklim mültecisi var. Bunların bir kısmı Türkiye’ye gelirken diğer ülkelere de göç olması beklenmektedir. Biz önümüzdeki yıllarda Suriyelileri unutup Bangladeş’ler ile mülteci çalışmaları yapılacağı beklenmekte” dedi.

İklim değişikliği ile mücadelede kentlerin önemi ve başarılı sıfır atık uygulamaları konul panelin konuşmacıları Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Yunus Pamukoğlu, Antalya Çevre Mühendisleri Odası Şuba Başkanı Yüksek Çevre Mühendisi Derya Ünver, Isparta Belediyesi Çevre Mühendisi Cüneyt Arslan ve Eğerdir Belediyesi Çevre Mühendisi Pınar Kesiktaş yaptıkları konuşmalarda, dünyada çevre temizliği, iklim değişikliği, küresel iklim değişiklikleri ısınma, kentlerin iklim değişikliklerindeki rolleri ve akıllı sürdürülebilir şehirler ve sıfır atık konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.