Hayvancılıkta Pilot Üniversitenin Ulusal ve Uluslararası Akreditasyona Sahip Fakültesi: MAKÜ Veteriner Fakültesi
2023-2024 Eğitim Öğretim yılında üniversite tercihi yapacak öğrenciler için MAKÜ Veteriner Fakültesi’ni Rektör Yardımcısı ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner anlattı.
Veteriner Fakültesi’nin ulusal ve uluslararası akreditasyonunu tamamladığını söyleyen Dekan Öner; “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi 1996-1997 akademik yılında eğitim öğretime başlamıştır. Kurulduğu günden bugüne büyük bir gelişim ivmesi kazanan fakültemiz, bugün itibariyle ulusal ve uluslararası akreditasyonunu tamamlamış, aynı zamanda Yükseköğretim Kurulu tarafından da hayvancılık alanında pilot üniversite seçilmiş fakültemiz toplam 10 yarıyıldan oluşmaktadır. 10. yarıyılı tamamen uygulamaya dönük olan intörn programından ibarettir. Fakültemiz 5 bölüm ve 21 anabilim dalından oluşmaktadır. Bu çerçevede her yıl ÖSYM'den 100 kişilik kontenjanla öğrenciyi almaktayız. Bu kontenjan bizim ulusal ve uluslararası standartlara göre belirlenmiş olan bir rakamdır. Dolayısıyla biz öğrencilerimizin daha iyi ve doğru eğitim alabilmeleri ve onların eğitimlerine katkı sağlamak, onların gelişimlerini becerilerini kendilerinin artırabilmelerine olanak sağlamak için bu sayımız 100 olarak belirlenmiştir.” dedi.
Avrupa’da Veteriner Hekim Olarak Çalışma İmkanı
Mezunlarının Avrupa’da veteriner hekim olarak çalışma imkanına sahip olduklarını söyleyen Dekan Öner; “Veteriner Fakültemizin ulusal ve uluslararası akreditasyonu tamamlanmıştır. Özellikle uluslararası akreditasyon ile fakültemizden mezun olan öğrenciler, Avrupa'da veteriner hekim olarak çalışma imkanına sahip olmaktadırlar. Bu önemli gelişme öğrencilerimizin Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ni tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden biri olmalıdır. Akreditasyonu tamamlanmış fakülteler veteriner hekimlik eğitimi alanında standartları yakalamış, hem ulusal, hem de uluslararası anlamda veteriner hekimlik eğitimini doğru bir şekilde verdiğinin göstergesi olarak kaydedilmektedir. Bu nedenle öğrencilerimizin MAKÜ Veteriner Fakültesini tercih etmeleri onlara gelecekleri için önemli bir katkı sağlayacaktır. Hayvancılık alanında pilot üniversite seçilmemiz aynı zamanda fakültenin hem fiziki altyapısının gelişmesinde, hem de öğrencilerinin doğru eğitimler almalarını desteklemektedir. Veteriner Fakültemizin uygulama eğitimleri için de kullandığımız çiftliğimiz içerisinde büyükbaş hayvan ünitemiz, küçükbaş hayvan ünitemiz, kanatlı hayvan ünitemiz, arıcılık birimimiz gibi birimlerimiz veteriner hekimlik eğitimi esnasında öğrencilerin uygulama yapmalarına büyük bir olanak sağlamaktadırlar. Sadece biz eğitimlerimizi kurum içinde sürdürmüyoruz. Aynı zamanda gezici kliniğimiz ile öğrencilerimizi saha şartlarında mezuniyet sonrası döneme de hazırlamak için sahaya çıkartıp eğitim almalarını da sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bölgenin En Kapsamlı Hayvan Hastanesi MAKÜ’de
MAKÜ Veteriner Fakültesinin bölgenin en kapsamlı hayvan hastanesine demsahip olduğunu söyleyen Dekan Prof. Dr. Hakan Öner; “Fakültemizin bir birimi de hayvan hastanemizdir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olan bu hastanemizde hem yerel, hem de bölgedeki hasta hayvanların tedavisine yardımcı olmaktayız ve bu şekilde de öğrencilerin eğitimlerine önemli katkılar sunmaktayız. Bölgenin en kapsamlı hayvan hastanesi olan hastanemiz üç ana birimden oluşmaktadır. Bunlar, büyükbaş hayvan polikliniği, küçük hayvan kliniği ki bunlar kedi köpek pet dediğimiz hayvan gruplarını içermektedir. Bir de at polikliniğimizden ibarettir. Hastanemiz içerisinde operasyon salonları, radyoloji ünitesi, hospitalizasyon ve yoğun bakım ünitesi bulunmakta ve öğrencilerimiz klinik eğitimlerini burada tamamlamaktadırlar. Hayvan hastanemizde öğrencilerimizin uygulama yapmaları için sayılarını belirli düzeylerde tutmaya çalışıyoruz. Özellikle saymış olduğumuz bu polikliniklerde öğrencilerimiz 4’lü ya da 6’lı gruplar halinde uygulama yapmaktadırlar. Bu bize ne sağlıyor? Öğrencilerimizin hayvanlarla birebir iletişim halinde olmalarını, onlara dokunmalarını, operasyonlara katılmalarını ve birebir uygulama yapabilme olanağını sağlıyor. Dolayısıyla kalabalık gruplar, veteriner hekimlik eğitimi için benimsemeyen bir uygulama şeklidir. Biz de bu anlamda tüm öğrencilerimizin 4’lü ya da 6’lı gruplar şeklinde planlamalarını yaparak onların klinik eğitimlerini ve becerilerini geliştirmelerine olanak sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Tercih sürecinde olan öğrencilere seslenen Dekan Öner; “Fakültemiz bu yıl yeni öğrencilerini beklemekte. Sevgili öğrenciler, bizleri tercih etmeniz için birçok neden var. Bunların en başında ulusal ve uluslararası akreditasyona sahip bir fakülteyi ve hayvancılık alanında pilot bir üniversiteyi seçmiş olacağınızın lütfen farkında olun. Sizleri fakültemize bekliyoruz.” dedi.