6. Akdeniz Bilişim Zirvesi 2022 başladı

 AKDENİZ Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Antalya Teknokent tarafından düzenlenen '6. Akdeniz Bilişim Zirvesi' başladı.

Bu yıl 6'ncısı düzenlenen Akdeniz Bilişim Zirvesi 2022, 'Dijital Çağ' temasıyla başladı. Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde gerçekleşen zirveye bilişim ve teknoloji dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, zirvenin bölgeye ve bilişim ekosistemine büyük katkı sağladığını kaydetti. Zirve teması 'Dijital Çağ' hakkında bilgi veren Yavuz, şunları söyledi;

"Antalya dediğimizde turizm, tarım ve güzellikler akla geliyor. Biz Türkiye'yi hiçbir zaman domates ve portakaldan öte görmeyenler için birşeyler yapmak istiyoruz. Tarım teknokentini kuruyoruz. Milli Muharip Uçak AR-GE merkezini de açtık. Bunda da iddialıyız. Antalya bilişim, teknoloji ve inovasyon içinde bir ekosistem. Batı Akdeniz'in her köşesi bizim için silikon vadisi, bilişim vadisidir. Dijital çağın tam ortasında yaşarken dünü, bugünü ve geleceği şekillendiren tüm teknolojiler Akdeniz Bilişim Zirvesi sahnesinde yer buluyor. Ayrıca tüm dünyanın gündeminde olan milli teknoloji hamlesi ve dijital ekonomide savunma sanayisi teknolojileri, blockchain teknolojisi, yerli yazılım teknolojileri de etkinliğimizde yer alacak. 4 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz zirvede Dijital Dönüşüm Paneli ve Melek Yatırım Ağı Paneli de düzenlenecek."

TÜRK SİHALARI SAVAŞ PARADİGMASINI DEĞİŞTİRDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise “Milli egemenlik ve tam bağımsızlığımız için sadece savunma sanayiinde millileşmek yeterli değil, tarımda, enerjide ve tüm sektörlerde millileşmemiz önceliğimiz" dedi. Konuşmasında gençlerin önemine dikkati çeken Kacır, şöyle konuştu:

“Türkiye nüfusunun yaş ortalaması 32. Dünyanın her yerinde değişimlere genç insanlar imza atıyor. Tüm dünyada kuvvet çarpanı genç nüfusa sahip ülkeler olacak. Gençlerin önündeki engelleri açabilirsek, gençlerimiz dünyanın en iyi işleri yapacaklar inancıyla hareket ediyoruz. 2000'li yılların başında savunma sanayi ihracatımız 300 milyon dolar iken 2022 yılında 4.5 milyar dolar gibi muazzam bir rakama ulaştı. Türkiye, bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının gelişimi, yıllık büyüme hızı yüzde 23 olmuştur. Bilgi teknolojileri yazılım ihracatımız yüzde 14 büyüme rakamına ulaştı. Türkiye AR-GE'ye büyük rakam ayırıyor. Türkiye'nin kritik teknolojilerde tam bağımsız olmasını sağlamak, milli teknoloji hamlesinin özünü oluşturuyor. Savunma sanayi en önde geliyor. Başkalarının uçaklarına, helikopterlerine, topuna, tankına ve gemisine muhtaçsanız bu dünyada ayakta kalamazsınız. İthal ürün payı yüzde 80'lerden yüzde 20'lere düştü. Yerli ürünlerin kullanımı yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çıkarıldı. İnsansız hava araçlarımızı dünya konuşuyor. Çünkü Türk SİHA'ları savaş paradigmasını değiştirdi. Sadece SİHA'larımız değil tabiki. Havada, karada, denizde uzayda savunma sanayinin tüm katmanlarında millileşme atılımı gerçekleştirdik."

KRİTİK HEDEFLER İÇİN YAZILIM GELİŞTİRME ÇOK ÖNEMLİ

Milli egemenlik, tam bağımsızlığık için sadece savunma sanayiinin yeterli olmadığını, tarımda, enerjide ve tüm sektörlerde millileşme önceliğinin önemine değinen Kacır, “Kritik hedeflerde yazılım geliştirme çok önemli. Yazılım geliştirici sayımız 200 bin. Artırmamız gerekli. Avrupa'da 700 bin, 900 bin yazılım geliştirici insan var. Bu yolda gaza basmamız lazım. Teknoloji her alanda paradigma değişimi getiriyor. Bu değişimleri yakalamak bizi öne çıkartıyor. Bu değişimlere odaklanarak geleceğin alanlarına yönelmek Türkiye'ye büyük kazanımlar getirdi. 20'den fazla ülkeye insansız hava araçları ihraç ediyoruz. İşte bu teknolojideki paradigma değişimini fark edip kaynakları doğru yönledirmekle mümkün oldu. 'Kızıl Elma' ile milli muharip uçakla Türkiye yeni bir çağa imza atacak. Önümüzdeki yıl Kızıl Elma uçacak, TOGG yollarda olacak" diye konuştu.

TUSAŞ GENEL MÜDÜRÜ KOTİL, İLK BİLGİSAYARINI GÖSTERDİ

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, konuşmasına 1985 yılıda ABD'de 250 dolara aldığı 8 kb hafızası olan bir bilgisayar ile yaptığı projeden 2 bin dolar kazandığını anlatarak başladı. Şimdi insanların cebindeki telefonların hafızalarının ilk bilgisayarından katbekat güçlü olduğunu söyleyen Kotil, “Ben bu bilgisayar ile 2 bin dolar kazandıysam, siz milyon dolarlar kazanmalısınız. Bilişim konusunda Antalya'nın veya Türkiye'nin bir sorunu yok. Yazılım demek özveri demek, problemi kafada çözmek demek. Bu konuya yoğunlaşın. Milyar dolar kazanmak istiyorsanız mümkündür. TUSAŞ 2028 yılında 10 milyar dolar ciro hedefliyor" diye konuştu.

Zirveyi, 24 üniversiteden 4 bin öğrencinin ziyaret etmesi bekleniyor.

FOTOĞRAFLI