Bu haber 10 Subat 2011, Persembe 18:00:34
eklenmiştir. 595 kez okunmuştur.
Anne Adayları hamile anne adayları dikkat Anne olmayı düşünenler ve hamile olan anne adayları dikkat. Bucak Devlet Hastanesi doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op.Dr. Ali Yavuzcan bebek yapmayı düşünen, hamile anne adaylarının dikkat etmesi gereken konuları açıkladı.
Op.Dr. Ali Yavuzcan yaptığı açıklamada “Maalesef ki gebeliklerin %5-20 sinde anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden bir problem ortaya çıkabilir. Bunu azaltmak için gebe takibinin gebe kalmadan önce başlanması gerekmektedir.Bir kadının gebe kalmadan önce kendisine ve bebeğe zarar verebilecek guatr,şeker hastalığı ve kalıtsal hastalıkları hakkında bilgi edinilmesi anne ve bebeğe birçok fayda sağlar.Hasta gebe kaldığını öğrenir öğrenmez en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.Gerekli idrar,kan ve ultrason tahlilleri yapılmalıdır.Gebeliğin ilk 8 ayında 20 gün ile 30 gün arasında değişen aralıklarla 8-9.ay arası 10 ile 15 gün aralıklarla muayene yapılmalıdır.Gebelikte beslenme önemli yer tutar.Yurtdışında ve ülkemizde yapılan en son çalışmalarda doğal gıdalarla sağlanan beslenmenin yapacağı etkinin dışarıdan alınan ilaç ve vitaminlerle sağlanamayacağı ispatlanmıştır.Bizlerde güzel Bucak’ımızdaki ve yurdumuzdaki anne adaylarımızın gebelikleri süresince özellikle ilk 3 ayda doğal ve sağlıklı bir şekilde beslenmelerini ısrarla istemekteyiz.İlk 3 ay süresince gebeler aşırı çay,kahve ve kola tüketmemelidirler.Günde en az 3 kez meyve,2 kez yoğurt ve 1 kez etli yemek yemelidirler.Bu ilk 3 aylık süreç beyin ve organ gelişiminin en yoğun olduğu dönemdir.Bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir ki deney hayvanlarında uzun süre cep telefonuyla konuşmak ve bilgisayar karşısında bulunmak bebeğe zararlı olabilir.Biz de bu bilgiler ışığında gebelerimizden de bu elektronik cihazları kullanırken dikkatli olmalarını istemekteyiz.Gebeliğin son 3 ayında anne adaylarımızdan bebeğin sağlıklı ve uygun kiloda doğması için günde en az 10 bardak su içmelerini önermekteyiz. Unutulmamalıdır ki sağlıklı nesillerin temeli sağlıklı annelerden doğacak sağlıklı bebeklerle atılmaktadır.
Olağan gebelik takip programına ilaveten gebelerin takip süresince 3.ve 4. ayda bebeğin zeka ve organ gelişimi ile ilgili ikili ve üçlü tarama testleri yapılması gerekmektedir. 6.ayda gebelikte çıkabilecek şekere karşı şeker taraması yapılması gerekmektedir. Ülkemizde Bakanlığımızca aşılama programı tüm başarısı ile ve süratiyle devam etmektedir. Gebelerimizin de doğuma kadar 5.aydan sonra tetanoz aşılarını yaptırmaları gerekmektedir.
Gebelerimizin normal takipler dışında gelişebilecek acil durumlar hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Vajinal kanama, ateş, şiddetli karın veya bel ağrısı, amniyon sıvısının gelmesi,yüzde şişkinlik,ellerde şişkinlik,görme bozukluğu,baş ağrısı ve ölçülen tansiyon değerinin 13\9 ve üstü olduğunda acilen kadın doğum hekimine veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları vurgulanması gereken diğer bir önemli konudur.
Sezeryan mı yoksa normal doğum mu sorusu özellikle günümüzde sıkça sorulmaya başlanmıştır. Ben de dahil olmak üzere hiçbir kadın doğum hekimi hastasına gereksiz şekilde sezeryan yapmak istemez.Bucak’lı anne adaylarından ricam gebelikleri süresince eğer ki kendileri ve bebekleri ile ilgili ciddi bir tıbbi problem yoksa ve daha önce sezeryan ameliyatı geçirmedilerse kendilerini normal doğum yapabileceklerine inandırmalarıdır.Bir gebe normal doğum yapacağına önce kendisi inanırsa,kendi sağlığına ve bebeğinin sağlığına güvenirse Allah’ın izniyle normal doğum başaracaktır.Zaten anne veya bebeğin sağlığıyla ilgili en ufak risk varlığında hiçbir hekim hastasını tehlikeye atmak istemeyeceğinden sezeryan operasyonunu gerçekleştirir.
Bucak Devlet Hastanesi olarak özellikle Anestezi Uzmanlarımızın üstün başarıları ile anne ve bebeğe narkoz vermeden bele yapılan ufak bir iğne ile sezeryan ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatı olmak için hastanemize Burdur ve Antalya’nın çeşitli merkezlerinden anne adaylarımız gelmektedir. Yine aynı şekilde belden yapılan epidural yada spinal iğne adı verilen ufak iğneler ile halk arasında ağrısız doğum diye adlandırılan doğum şeklide Bucak Devlet Hastanemizde yapılabilmektedir. Bucak’lı anne adaylarımızdan ricam öncelikle normal doğumu düşünmeleri eğer ki gerek duyulduğu takdirde zaten sezeryan ameliyatının narkoz almadan yurtdışında uygulandığı biçimde epidural\spinal (belden iğne) ile en güzel şekilde yapılabileceğidir. Gerek narkoz gerekse epidural\spinal (belden iğne) yönteminde olabilecek risk oranlarının aynı olduğu bilimsel olarak zaten ispatlanmıştır.
Önümüzdeki günlerde Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili diğer konularda da Bucaklı vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.