Bu haber 17 Ocak 2011, Pazartesi 15:59:57
eklenmiştir. 374 kez okunmuştur.
Engelli öğrencilere ücretsiz diş tedavisi
ÖZEL HABER- Mustafa Yıldız
Ege Ağız Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneği adına Ege Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Sabah'ın öncülüğünde Burdur Özürlüler Derneği İlköğretim Okulu ve İş Okulu’nda diş sağlığı taraması yapıldı. Diş taramasında Özürlüler Derneği İlköğretim Okulu’nun yanı sıra ildeki özel rehabilitasyon merkezi öğrencilerinin tedavileri de ücretsiz olarak gerçekleştirildi.
Ege Ağız Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneği gönüllü diş hekimleri Özürlüler Derneği İlköğretim Okulu ve ildeki rehabilitasyon merkezleri öğrencilerinin diş tedavilerini ücretsiz olarak gerçekleştirdi. Gönüllü hekimlerin bir günlük diş tedavisi taramasında 60 dolgu, 40 diş çekimi, yapılırken 137 kişi de diş taramasından geçirildi. Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Ertuğrul Sabah öncülüğünde gerçekleştirilen tedavi sırasında Burdur Valisi Süleyman Tapsız, öğrencileri ziyaret ederek destek oldu. Ertuğrul Sabah, engelli öğrencilerin yanı sıra bir diğer hedef kitlelerinin de yatılı ilköğretim bölge okulları olduğunu kaydetti. Ulaşılması zor dağ ve orman köylerinin ilköğretim okullarının da hedef kitleleri arasında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sabah “Ülkemizin her tarafındaki bu tür okulların hepsine ulaşmak ve diş tedavilerini gerçekleştirmek gibi bir amacımız yoktur ve olamazda. Bizler yalnızca örnek çalışmalarla bu tür uygulamaların belirli bir yöntem içerisinde yapılabileceğini gönüllü diş hekimi meslektaşları ve ülkemizin her köşesinde bu amaçlarla bir araya gelebileceğini göstermek istiyoruz. Bu konuda da yeterli alt yapı, bilgi, deneyim ve görgüye ulaştığımızı düşünüyoruz.” diye konuştu.
Okullardaki alan çalışmalarına 18 ile 20 kişilik bir takımla gittiklerini kaydeden Prof. Dr. Sabah, bu takımın serbest çalışan diş hekimleri, doktara öğrencileri, stajyer diş hekimleri, hemşire, teknisyen ve yardımcı hizmetlilerden oluştuğunu belirtti. Bu takımla beraber 300 kilometrelik mesafeleri küçük otobüslerle gittiklerini, daha uzun mesafeleri de hava yolu ile ulaşamaya çalıştıklarını aktaran Sabah, şöyle devam etti: “Çalışmalarımızın bir kısmı hafta içi yaparken büyük bir kısmını da hafta sonları gerçekleştiriyoruz. Derneğimiz kurulduğundan bugüne yaklaşık 59 bin 790 kilometre yol yaparak 125 noktada çalışmalarda bulunduk. Zihinsel bedensel görme duyma ve konuşma engeli ve sağlıklı çocuklarımıza binlerce dolgu ve çekim yapılarak hemen hepsine modeller üzerinde bire bir plak boyamalı ağız diş sağlığı eğitimi verilmiştir.”