Burdur'a 2.5 Milyon Euroluk Biyogaz Yatırımında Geri Sayım
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Burdur Yatırım Destek Ofisi’nin (YDO) sürdürdüğü girişim ve çabaları sonucunda yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Pars Grup Enerji Grubu ve aynı grubun danışmanlık mühendislik firması Solea Enerji’nin, Burdur'a yapacağı 2,5 milyon Euroluk biyogaz santrali yatırımında büyük ilerleme sağlandı. Yatırım için ön fizibilite için ildeki kurum ve kuruluşların desteğiyle yapılan atık envanteri çalışmaları tamamlandı. Biyogaz santrali için yapılacak sözleşmeler ile yatırımcı şirket EPDK’dan üretim lisansı almak için önümüzdeki ay içerisinde başvuru yapmayı planlıyor.
Ekonomisinin yüzde 70’i hayvancılık ve tarıma dayanan Burdur’da, potansiyelin yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesi için Burdur YDO’nun sektör temsilcileriyle sürdürdüğü çalışmalarda 2.5 milyon Euro’luk biyogaz santrali yatırımı için mutlu sona yaklaşılıyor. Biyogaz Yatırımları Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Pars Enerji Grubu Genel Müdürü Kayhan Kalelioğlu ile ekibi, 24 Şubat 2011’de Burdur Valisi Süleyman Tapsız’a verdiği brifingde hayvansal ve tarımsal atıkların biyogaza çevrilerek değerlendirilmesini sağlayacak biyogaz santrali yatırımıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
Vali Tapsız da, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek ilgili kurumları görevlendirdi. Biyogaz santrali için Burdur’daki Çevre ve Orman, Tarım ve ile Şeker Fabrikası müdürlükleri ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin atık yönetimi, şeker fabrikası ve hayvansal atıkların nitelik ile nicelikleri, ön fizibilite çalışmaları ile atık envanteri çalışmalarını tamamladı.
LİSANS BAŞVURUSU MAYIS AYINDA
Burdur YDO uzman ekibiyle birlikte il merkezi ile ilçelerinde yatırım çalışmasını sürdüren Pars Enerji Genel Müdürü Kalelioğlu, ön fizibilite ve atık envanteri sonuçlarına göre Burdur’un güney batı ilçelerinde, hayvancılığın yoğun olarak yapılan bölgelerde enerji nakil hatları, hayvancılık tesislerine uzaklık, şeker fabrikasına göre konumu gibi kriterler gözönünde bulundurularak en uygun lokasyon belirleme çalışmalarını sürdürdü. Kalelioğlu, biyogaz santrali sözleşmeleri ile EPDK’dan üretim lisans almak için önümüzdeki ay başvuru yapmayı planladıklarını söyledi.
2.5 milyon Euro’luk biyogaz santrali yatırım için Burdur Valiliği ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara her türlü destekleri için teşekkür eden Kalelioğlu, santral kurulum için ön fizibilitenin, santrale girmesi planlanan atıkların mikrobiyoloji kontrolleri ve analizlerinin, atıkların sürdürülebilir olması ve enerji tarımının yapılması gerektiğini söyledi.
Kurulacak bir biyogaz tesisinden, elektrik, ısı ve organik gübre elde edildiğini belirten Kalelioğlu, tarımsal alanlarda mısır silaj üretimi yapılacağı ve ülkemizde topraklarımızın verimli kullanılabilmesi içinde santralden çıkacak organik gübrenin değeri üzerinde de çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.